DOLAR 35,6878 0.13%
EURO 37,4911 0.7%
ALTIN 3.178,670,76
BITCOIN 3746146-0,16%
İstanbul

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Almanya’da Yaşayan Türklere Müjde!

Almanya’da Yaşayan Türklere Müjde!

Almanya'da koalisyon hükümeti, vatandaşlık konularını düzenleyen yeni yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı.

ABONE OL
Aralık 22, 2023 08:46
Almanya’da Yaşayan Türklere Müjde!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ocak ayında Federal Meclis’te ele alınması beklenen tasarı, vatandaşlığa kabul ve sınır dışı edilme süreçlerinde önemli değişiklikleri içeriyor ve Türk göçmenleri üzerinde etkili olabilir. Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hür Demokratik Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan hükümet, yeni vatandaşlık yasasında uzlaştı.

Tasarı, Federal Meclis’te 30 Kasım’da ilk kez görüşüldü ve yasalaşırsa, Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanınacak. Mevcut sınırlamalar genişletilerek, çifte vatandaşlık daha geniş bir kesime hitap edecek şekilde uygulanacak ve yabancıların Alman vatandaşlığına geçiş şartları hafifletilecek.

Yasa tasarısına göre, vatandaşlık için gereken “yasal ikamet süresi” 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Ayrıca, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için çaba gösterenler, çalıştıkları alanda veya eğitimde başarı göstermiş olmaları durumunda bu süreyi 3 yıla düşürebilecekler.

Tasarı ayrıca, çifte vatandaşlığı mümkün kılarken, çoklu vatandaşlıklara da olanak tanıyacak. Aynı zamanda, başka bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybetmesini öngören düzenleme de ortadan kalkacak.

Ebeveynlerden birinin yasal olarak 5 yıl Almanya’da ikamet etmesi durumunda, ülkede doğan yabancı çocuklar Alman pasaportu alabilecek. Ayrıca, çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını koruyarak çifte vatandaşlık haklarına sahip olabilecekler.

Tasarı, İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974’e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti’ne (Batı Almanya) ve 13 Haziran 1990’a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti’ne (Doğu Almanya) gelen “misafir işçiler” için de düzenleme içermektedir. Bu düzenlemeler, Almanya’daki Türk topluluğunu yakından ilgilendirmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.