İtalya, önemli bir işgücü eksikliğiyle karşı karşıya olduğu için üç yıl içinde 450 bin yabancı işçiye oturma izni sözü veriyor. Ancak ülkenin Ticaret Odaları Başkanı Andrea Prete, bu rakamın ihtiyaç duyulandan çok daha az olduğunu belirtiyor ve hükümetin aslında 800 bin kişiye ihtiyaç olduğunu kabul ettiğini söylüyor. Başbakan Giorgia Meloni’nin yasa dışı göçü durdurma taahhüdüne rağmen, bu adım paradoksal olarak nitelendiriliyor. Prete, İtalya’da iş pozisyonlarının yarısının doldurulmadığını vurgulayarak, ülkede işgücü eksikliğinin ciddi bir sorun olduğunu belirtiyor.
Ülkenin demografik düşüşünü durdurmak adına göçmenlerin önemli bir rol oynadığına dikkat çekiliyor. Ancak Ukrayna’daki savaş ve enflasyonun reel gelir seviyesini olumsuz etkilemesi, ekonomik zorlukları artırıyor.
İtalya’ya en çok Fas, Arnavutluk ve Çin gibi Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yabancı işçi gelirken, istihdam edilen göçmenlerin büyük bir kısmı düşük vasıflı işlerde çalışıyor. Tarım sektöründe istihdamın yüzde 18’ini, metal sanayisinde ise neredeyse yüzde 20’sini yabancı işçiler oluşturuyor. Ülkede devam eden eğilimlere göre, 2050 yılına kadar İtalya’nın nüfusunun 5 milyon kişi azalması bekleniyor.
ALMANYA
13 Ocak 2025HOLLANDA
13 Ocak 2025ALMANYA
13 Ocak 2025HOLLANDA
13 Ocak 2025UNCATEGORİZED
13 Ocak 2025ALMANYA
13 Ocak 2025HOLLANDA
13 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.